Home  >

Cursus

CURSUS OUDE TECHNIEKEN

Het imiteren van hout- en marmersoorten behoort  tot één van de onderdelen van het schildersambacht. Vanaf het midden van de 18de eeuw pasten ‘meester-schilders’ imitatietechnieken toe om uiteenlopende redenen. Eén daarvan was de hoge kostprijs van de

hout- en marmersoorten alsook het gebruik van goud. Tevens kon het zo zijn dat er voor modieuze materialen meer vraag dan aanbod was, waardoor imitatietechnieken werden toegepast.

 

In 1962  verdwenen hout- en marmerimitaties alsook andere oude technieken van de schildersopleiding, waardoor op lange termijn veel ‘meesterlijk’ werk verloren is gegaan. Dit is

één van de redenen geweest om in 1974 een cursus op te zetten door de vereniging van Oud-Leerlingen der Nationale Schilderschool. J. Berghuis sr. en J. Oskam waren de eerste docenten die in 1975 les gaven aan geïnteresseerde leden. Door het niveau, vakmanschap, collegialiteit en enthousiasme van de docenten is een landelijke naam opgebouwd.

 

Het is belangrijk dat het schildersambacht blijft voortbestaan. Dit weerspiegelt zich in de groeiende belangstelling voor de oude technieken. De opgedane kennis tijdens de cursus geeft de mogelijkheid om je te onderscheiden op het gebied van marmer- en houtimitaties. Tevens dient het

ter behoud van het ambacht en vormt het een kennisplatform voor de oud-leerlingen van de schilderschool en bovenal een waardevol onderdeel van je vakmanschap.

 

De oud-leerlingen vereniging van het Nimeto biedt een aanvullende cursus aan om de ambachtelijke schilderstechnieken te beheersen.

• De cursus duurt voor de beginners en gevorderden 14 zaterdagen van 09:30 tot 13:00.

• De cursus voor speciale technieken duurt 7 zaterdagen van 09:30 tot 16:00.

• De cursus wordt in de wintermaanden (oktober - maart) gehouden.

• Locatie van de cursus: Smijerslaan 2, 3572 LP Utrecht.

• De prijzen voor de cursus zijn verdeeld in: € 250,- voor leden, € 325,- voor niet leden en

   € 175,- voor studenten (genoemde prijzen zijn incl. materialen en excl. voorbehandelde panelen
   in basiskleur en gereedschappen).

 

De cursus Oude Technieken bestaat uit drie niveaus, namelijk:

BEGINNERS

Tijdens de eerste lessen wordt aandacht besteed aan de bijhorende theorie, bijvoorbeeld over houtsoorten, de groeiwijze en de zaagmethoden. Er wordt uitleg gegeven over de materialen en gereedschappen welke nodig zijn voor het imiteren. Gestart wordt er met tekenen van het vroege en late hout. Eiken, mahonie en teakhout komen aan bod om geïmiteerd te worden. In het tweede deel van de cursus komt het imiteren van marmer aan bod met o.a. wit marmer en Vert de Mer.

Binnenkort zal er een nieuw cursusjaar van start gaan! De cursus maakt sinds dit jaar officieel deel uit van het Nimeto. Het blijft dezelfde  cursus, maar dan in een nieuw jasje. U kunt zich binnenkort via de website van het Nimeto aanmelden voor een nieuw cursusjaar!

GEVORDERDEN

Bij deze cursus wordt dieper op de materie van de basiscursus ingegaan. Tevens krijgen de cursisten ruimschoots de mogelijkheid andere imitaties te leren en de technieken te verfijnen.

SPECIALE TECHNIEKEN

Voor deze cursus is het gewenst dat de cursist ruime kennis heeft van hout- en marmerimitaties. Deze vaardigheden zullen worden uitgebreid met letterschilderen, sjabloneren, patineren, vergulden en trompe l’oeil. Deze technieken worden zowel in olieverf als in acryl uitgevoerd.